Friday, October 7, 2011

Resepi: Ikan Selar Masak Singgang Johor

Salam...

Akhirnya niat and cita-cita nak nulis resepi termakbul jugak ler..
Mestilah nayang resepi feveret dulu kann..
Sebab saya SANGGGAAATTTT suke makan lauk ni..
Pe2 pun, resepi ni turun temurun family saya kat Johor nun..
Mama yang ajar, mestilah anak dia pun pandai masak resepi ni ye tak? [ye kan jelah]
Sebelum ni penah nulis entry pasal masak singgang johor ni..
Tapi gambar jelah..
Kali ni bagi gambar dalam kuali and resepi skali
Check it out!!!




Bahan-bahan: (Hidangan untuk 3 orang)
3 ekor ikan selar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup (kalau nak guna yang serbuk cukup sekadar 1 camca teh)
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
5 biji cili padi (kalau yang suke pedas tu, boleh ler tambah ikut suke)
1 biji tomato
10 batang bendi
Semangkuk kecil air asam
Garam and perasa
Sedikit air

Cara-cara menyediakan:
1) Kisar bersama bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup, serai dan cili padi dengan sedikit air. (Kalau yang rajin nak menumbuk tu, dipersilakan lah ye..lagi sodap nanti hasilnye..)
2) Panaskan kuali @ periuk dengan sedikit minyak. Tumis bahan-bahan kisar tadi sehingga naik minyak.
3) Perasakan dengan garam.
4) Masukkan ikan selar 1 persatu dan masukkan sedikit air. Biarkan mendidih.
5) Masukkan air asam beserta tomato dan bendi. Biarkan mendidih sekejap dan matikan api.


Sudah siap..Best sangat kalau dapat makan dengan kuah meladung..Ya Ampun!!!

1 comment: